Kervel

Kervel (Anthriscus cerefolium) behoort tot de familie van de schermbloemigen en is daarmee familie van de peterselie. De plant kan tot 70 centimeter hoog worden. De blaadjes zijn lichtgroen van kleur, geveerd en zijn diep ingesneden. In het tweede jaar komen de kleine, witte bloemetjes tot bloei. De stengels van de kervelplant zijn hol, terwijl de dunne wortels wit van kleur zijn.

De geur van de kervel is anijsachtig, zoet en aromatisch. In de smaak is zelfs een tintje peper aanwezig.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Anthriscus, is afgeleid van anthriskos (ἀνθρίσκος), de Griekse naam voor de plant en op dat punt raken de taalkundigen het spoor bijster. Het is een combinatiewoord uit het Grieks: anthos is 'bloem' en praktes is 'heg', een verwijzing naar de favoriete groeiplaats van het geslacht. Het tweede deel, cerefolium, is een combinatiewoord uit het Latijn. Het betekent 'Blad van Ceres'. Ceres was een Romeinse godin van de akkerbouw. Ceres is een woord dat verwant is aan creare ('creëren') en crescere ('groeien').

Kervel komt van oorsprong uit Zuidoost-Europa en Azië, maar wordt al sinds jaar en dag in heel Europa verbouwd. Kervel volgde in eerste instantie de uitbreding van het Romeinse Rijk. De plant groeit het liefst op koele, vochtige en schaduwrijke plaatsen. Omdat we daarvan in Nederland voldoende hebben is kervel hier ook verwilderd aangetroffen.

Kervel noemt men ook wel moeskruid. Deze naam is afkomstig uit Twente, waar kervel een belangrijk ingrediënt was in kruudmoes, een oud streekgerecht. In België is kervelsoep een bekende culinaire specialiteit. De blaadjes kan men toevoegen aan soepen, salades en sauzen. Ook zijn de blaadjes goed te combineren met gegrilde vis- en vleesgerechten. Een omelet, gekruid met kervel, is een heerlijke combinatie.

Kervel is een van de kruiden van de bekende Franse fines herbes, dat oorspronkelijk bestond uit een mengsel van bieslook, kervel, peterselie en dragon. Ook in een bouquet garni, een bosje van diverse kruiden, dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten, kan kervel worden aangetroffen.

Door de eeuwen heen heeft men gedacht dat kervel een positieve werking heeft bij klachten als bronchitis en astma. Het zou de spijsvertering bevorderen, het bloed reinigen, eczeem kunnen verminderen en een vochtafdrijvend effect hebben. Thee, die is getrokken van de blaadjes helpt bij keelpijn en hoesten. In wat zweverige kringen wordt kervel gezien als een kruid van onsterfelijkheid.

Maar niet alles van de kervel is positief. Als je gras aan het maaien bent en je vermaait per ongeluk een kervelplantje, dan kan de spray leiden tot een vervelende vorm van dermatitis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten