Zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) komt voor in heel Europa met uitzondering van een groot deel van de kusten van het Middellandse Zeegebied. Zijn domein stopt pas ergens halverwege Siberië. Het is een vrij grote plant die tot een meter hoog kan opgroeien.

Gedacht wordt dat de Romeinen zevenblad in Noord-Europa hebben geïntroduceerd als gezonde groente voor de soldaten. Vaak worden geisoleerde vindplaatsen in verband gebracht met oude kruidentuinen van kloosters en kruidenvrouwtjes (die ook dienst deden als vroedvrouw of heks). Zevenblad doet het in goed op beschaduwde plaatsen en vochtige ondergronden. In veel landen is zevenblad zo succesvol gebleken dat men hem als een lastig te bestrijden onkruid ziet.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Aegopodium, is een combinatiewoord uit het Grieks, waar aegos (αιγο) 'geit' betekent en podium (ποδιον) 'voet'. Samen is dat dus 'geitenpoot' en het beschrijft de vorm van de kroonblaadjes. Het tweede deel, podagraria, is ook als een Grieks combinatiewoord: pous (πού) is wederom 'voet' en agra (ἄγρᾱ) is 'jagen'. Hier ligt de oorsprong van het woord 'podagra', de medische term voor de klassieke vorm van jicht, namelijk die in de grote teen. De Grieken vonden de pijn van jicht lijken op een jachtongeval, waar een zwaar dier op je grote teen is gaan staan. Zevenblad is een oud middel tegen jicht en in Groot-Brittannië wordt de soort nog steeds bishop's goutweed ('bisschop's jichtkruid') genoemd.

Zevenblad bevat veel vitamine C, groeit al vroeg in het voorjaar en de jonge scheuten waren daarom in de antieke oudheid en de Middeleeuwen zeer gewild als groente, al houdt niet iedereen van de wat ongewone pittige smaak. Voor het koken ruiken de bladeren wat 'vissig', maar die geur verdwijnt bij het koken. Na een lange winter waren de voorraden verse groenten wel opgegeten en had men vaak last van scheurbuik. Zevenblad zorgde voor directe aanvulling van de tekorten aan vitamine C.

Zoals de wetenschappelijke soortnaam al aangaf werd zevenblad veel toegepast als medicinaal kruid tegen jicht, artritis, blaas- en darmklachten. Daarvoor werden de bladeren tot een papje gekookt en als een pasta om het aangedane lichaamsdeel gewikkeld. Neem je het als medicijn in dan heeft zevenblad inderdaad een vochtafdrijvend effect en heeft het een milde pijnstillende werking. Uiteraard hebben moderne inzichten en moderne geneesmiddelen de plaats van zevenblad ingenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten