Van Eeghen: Nieuwe specerijen

In 1662 begon Jacob van Eeghen een handelshuis. Aan de Amsterdamse Herengracht 462 is al meer dan 250 jaar het kantoor van familiebedrijf Van Eeghen gevestigd. Binnen in het statige pand waan je je direct een paar eeuwen terug in de tijd: de met ornamenten bewerkte, hoge plafonds, marmeren vloeren, fauteuils en oude zeekaarten. In het begin verhandelde hij net als zijn vader en grootvader wol en linnen, al snel gevolgd door graan, haring, zout, specerijen, koffie en suiker.
Nu, ruim 355 jaar na het ontstaan, is Van Eeghen nog steeds een handelshuis met de in- en verkoop, opslag en distributie van voedingsingrediënten als voornaamste activiteit.

Tot 2006 vormden gedroogde groenten (dehydrated vegetables) nog de laatste schakel met het roemrijke verleden. Sinds 1991 is het bedrijf gespecialiseerd in de productie en distributie van natuurlijke en synthetische vitamines, extracten van planten en 'botanicals', plus antioxidanten, bestemd voor babyvoeding en sportsupplementen[1].

"Wat vooral bijzonder is aan dit bedrijf, is dat het al veel groeicycli heeft doorgemaakt. En dat zie je terug in de mentaliteit,” meent Jeroen van Eeghen. “Ons bedrijf is in 1662 opgezet en was in die tijd een concurrent van de VOC. We zijn inmiddels doorgegroeid naar een focus op 'new spices': vitaminen en mineralen”.

"Juist doordat we bezig zijn met de continuïteit en we openstaan voor verandering, zijn we allesbehalve een slaperig oud bedrijf,” zegt Van Eeghen. “Het merendeel van ons personeel is onder de veertig en er heerst hier een positieve sfeer. Onze werknemers zijn goed opgeleide mensen met veel kennis van zaken. Dat moet ook, want we richten ons immers op een niche in de markt. We werken ook bewust zoveel mogelijk met onze 28 werknemers op hetzelfde kantoor. Dat is belangrijk voor het delen van kennis".

Zie hier voor een uitgebreidere geschiedenis van dit familiebedrijf.

[1] Jonker, Sluyterman: Thuis op de wereldmarkt: Nederlandse handelshuizen door de eeuwen heen - 2000

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen